Veel gestelde vragen over het schilderen met olieverf

Terug naar de pagina Faq’s.

Veel gestelde vragen op het gebied van olieverf schilderen die aan mij zijn gesteld in de loop van de tijd. Ik heb deze vragen getracht zo goed mogelijk te beantwoorden. Heeft u hier suggesties en/of aanvullingen over, dan kunt u mij mailen zodat ik die op deze website kan publiceren.

Waarom kan je geen wit mengen in de kleuren van glacis lagen?
Door toevoeging van wit wordt alle verf dekkend. Zelfs de transparante olieverf kleuren.

Welke kleuren kan je gebruiken om glacis lagen te maken?
Winsor rood of gebrande of ongebrande omber zijn prima kleuren om glacis lagen mee te maken.

Als ik een doek heb waar al met olieverf op geschilderd is en ik wil het hergebruiken, wat moet ik dan doen. Kan ik dit dan met gesso weer over schilderen?
U kunt dit niet met gesso over schilderen, gesso is op waterbasis en olieverf is op olie basis. U kunt proberen om met terpentine de meeste verf eraf te halen, zodat u een nieuwe basis laag heeft. Kan dit niet meer omdat alles al opgedroogd is, dan kunt u met dikkere verf een nieuw ontwerp over de bestaande schildering maken en daarop verder schilderen. Let wel op dat u uw verf niet te dun maakt zodat u vet over mager blijft schilderen.

Mijn schilderij is twee jaar oud met een vernislaag. Deze vernislaag wil ik verwijderen, hoe doe ik dat? Als u weet welke vernis u heeft gebruikt, kunt u op het etiket zien met welke middelen u dit kunt verwijderen. Meestal kan dit veilig gedaan worden met milde oplosmiddelen, zoal terpentine of terpentijn.
Lakt u uw schilderij na afloop met vernis, dan is het handig om op de achterkant van het schilderij te vermelden, welke vernis soort u heeft gebruikt!

Er zit een deuk in mijn nieuwe canvasdoek kan ik die er nog uitkrijgen?
Soms zit er een soort kreukel of indruk in uw nieuwe canvasdoek. Als u de meegeleverde spietjes van hout of kunststof in de hoeken van het spieraam slaat zal de deuk verdwijnen. Is dat niet het geval, dan kunt u de deuk aan de achterkant van het doek nat maken met water, daarna opnieuw spannen met de spietjes en laten opdrogen.