Dragers

Ondergronden of schildersdoek waar u op kunt schilderen heten dragers.
Voor olieverf is het belangrijk dat de drager de olie niet uit de verf trekt. Vele materialen zijn geschikt maar hier worden er slechts enkele genoemd.

  1. U kunt schilderen op speciaal geprepareerd papier voor olieverf.
  2. Op een canvasdoek, of canvasboard dat u kant en klaar koopt in een hobbywinkel. Te verkrijgen in gewone uitvoering of de zogenaamde 3D uitvoering. De gewone uitvoering is met een dun spieraam (dit doek past makkelijk in een kant en klare lijst). De 3D uitvoering is dubbel zo dik en kan als u de zijkanten mee schildert zo aan de muur gehangen worden. Deze 3D doeken worden bijna nooit in een lijst gedaan.
  3. Op een geprepareerd stuk katoen, linnen of jute, kant en klaar gekocht en opgespannen op een spieraam.
  4. Op een plaatje MDF, zelf te zagen en bewerken maar ook kant en klaar te koop
  5. Op een plaatje Masonite. (Masonite en MDF koopt u in een grote-doe-het zelf winkel)
dsc_0005

plaatje MDF

Een plaatje MDF of Masonite dient u vooraf te bewerken met drie lagen Gesso of eventueel drie lagen grijze of witte acryl primer. MDF is dikker dan Masonite, maar trekt Masonite toch krom dan is dat niet erg, omdat het weer recht trekt als het in een lijst wordt geplaatst.
Kijk voor meer informatie op de pagina Gesso.
Tussendoor dient u de lagen licht op te schuren met watervast schuurpapier of als u een grovere structuur wenst met gewoon schuurpapier.

Kijk voor meer informatie  over de verschillen in katoenen, linnen, jute of canvas dragers op de pagina technieken/dragers.

olieverfpapier een van de vele soorten en maten die te verkrijgen is.

Een willekeurige soort olieverfpapier