Waterverdunbare olieverf

      Comments Off on Waterverdunbare olieverf

atelier2

Olieverf op waterbasis werkt in principe hetzelfde als gewone olieverf, alleen gebruikt u geen terpentine om de olieverf in het begin mee te verdunnen of de kwasten mee uit te spoelen.

Artisan en H2O  en Cobra is échte olieverf, gemaakt van lijnolie en safloer olie. Door modificering van de oliën stoten deze water niet meer af, maar laten zich ermee vermengen.

Heel fijn is dat de kwasten na afloop gewoon met water en zachte zeep afgespoeld kunnen worden. Je pakt sneller even waterverdunbare olieverf. Wel moet men hetzelfde als bij gewone olieverf, “vet over mager schilderen”.

De  penselen voor waterverdunbare verf.
Natuurlijk haar wordt door waterverdunbare olieverf aangetast. Men kan dan dus beter met synthetische penselen werken, ook omdat de penselen steeds in contact komen met het water.
Fabrikanten maken de laatste tijd goede penselen met synthetisch haar. De stugheid en fijnheid van natuurlijke haren zijn tegenwoordig goed met synthetische vezels na te bootsen. Artisan maakt speciale penselen voor Artisan en ook speciale schildersdoeken voor waterverdunbare olieverf.

Penselen voor pasteuze verf zijn eventueel ook geschikt voor olieverf. Varkenshaar is beter dan de fijnhaar soorten bestand tegen alkali van de acrylverf/waterverdunbare verf. Daarom kunnen varkensharen penselen zowel voor olieverf als voor acrylverf worden gebruikt.

De voordelen van Waterverdunbare olieverf:
Deze verf  droogt iets sneller en u kunt uw verf verdunnen met water i.p.v. terpentine, het tweede voordeel is dat mensen met allergie voor terpentine geen last krijgen als ze met deze verf gaan werken.  Het werkt prettig en het is net zo smeerbaar als “gewone” olieverf.  Het gebruik van verdunningen wordt met deze verf tot een minimum beperkt.

Let op niet te veel water gebruiken in de verdunning anders schiet de verf erg in. Ook zijn er mediums speciaal voor waterverdunbare verf te koop. Deze mediums worden gebruikt om uw verf smeuïger te maken.
Dit medium verdunt u in de tweede laag met een beetje water en de derde laag schildert u de verf alleen met medium om te verdunnen.

Tevens is dit medium geschikt om ingeschoten plekken op te halen.

Inschieten van waterverdunbare verf :
Doe een beetje medium op een doekje en wrijf voorzichtig over de ingeschoten plek. Het overtollige medium weghalen. Laten drogen en dit herhalen, totdat de ingeschoten plek er weer hetzelfde uitziet als de rest van het schilderij.

Ook hier is het zaak dat u het flesje medium  goed schudt, voordat u het medium gebruikt.
1sterVaak mag op een creativiteitscentrum geen traditionele olieverf gebruikt worden i.v.m. het milieu vanwege de oplosmiddelen.

Hierdoor zijn deze waterverdunbare olieverven bijzonder makkelijk in het gebruik en bovendien milieuvriendelijk, terwijl het schilderij toch het uiterlijk en de kracht van olieverf behoudt. De bekende olieverf technieken zoals nat-in-nat en gelaagd schilderen zijn goed uit te voeren met deze verf. Bij het opbrengen van dunne lagen is de verf meestal al na een tot twee dagen overschilderbaar. Sommige kleuren droger langzamer,  ieder pigment reageert toch weer anders op de vermenging met olie.

KLEURKAART COBRA verf van talens

N.B.:

Een klein nadeel is dat er niet zoveel verschillende kleuren te verkrijgen zijn in waterverdunbare olieverf als in gewone olieverf. (Sommige merken hebben  overigens wel 40 verschillende kleuren!)

Dit nadeel is handig op te lossen, als u eerst opzet in waterverdunbare olieverf en naderhand gewone olieverf gebruikt voor de details en de kleuren  die u nog mist. Daarna wel verder blijven schilderen met olieverf op terpentine basis en uw penselen uitspoelen met terpentine  i.p.v. water.

Talens heeft H2O verf en Cobra verf en Winsor & Newton heeft Artisan. Er zijn nog veel meer merken te verkrijgen zoals Reeves,  Lukas Berlin, Holbein Aqua oil, Grumbacher enz.

Van Gogh H2Oil is een waterverdunbare olieverf met zeer bijzondere eigenschappen. Net als de “Artisan” van Winsor and Newton kan deze verf ook met water verdund worden.

Wilt u leren schilderen met waterverdunbare olieverf ?

Kijk dan op  de pagina cursus voor de speciale workshops bij beeldend kunstenaar Joke Klootwijk uit Middelburg.