Wat is een monochrome onderschildering in olieverf?

      No Comments on Wat is een monochrome onderschildering in olieverf?

Een onder schildering in monochroom wordt gebruikt als routemap voor een olieverfschilderij. Van tevoren wordt precies bepaald waar de schaduwen en de licht en donker partijen komen. Ook wordt de exacte vorm van het portret of stilleven vooraf bepaald. Dit maakt het makkelijker om kleur aan te brengen op precies de goede toonwaarde.

Heel anders dan op de ala prima methode schilderen, maar ook leuk om te doen.
Vooraf wordt er bepaald in welke kleur de onderschildering geschilderd gaat worden. Dat doe je met een beperkt palet, dus alleen de rode, blauwe en gele + de witte kleur. Dit kan natuurlijk elke rode, gele of blauwe kleur zijn, dat hoeft niet speciaal cadmium rood of cadmiumgeel te zijn. Ook de mengkleur die gemaakt wordt is verschillend met deze vier kleuren. In het voorbeeld is er gekozen om alles in de blauwtinten te schilderen.

Wat is het voordeel van deze onder schildering?

Er is van te voren een goed plan, zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan. Je moet het zien als een soort routemap, waar binnen je kunt schilderen.

De onder schildering wordt in toonwaardes geschilderd, dit betekent als alles correct is en de onder schildering droog is, je zo over deze schildering, dekkende verf kunt zetten in de juiste toonwaarde. (monochrome onder schilderingen worden ook gebruikt voor glaceren, maar dan zijn er andere stappen te maken, zoals de kleur en de onderkleur van het doek deze beschrijving is bedoelt voor een dekkende verflaag)

Hieronder kunt u stap-voor-stap de ontwikkeling met beschrijving volgen.

.