Vernis voor olieverfschilderij

      No Comments on Vernis voor olieverfschilderij

Vernis wordt gebruikt om het werk te beschermen tegen vuil en om de verschillen in glans (ingeschoten plekken) die de verschillende oppervlakken kunnen vertonen te egaliseren.

Niet iedereen vindt de glanzende  laag mooi. Het slot vernis wordt ook verkocht als zijdeglans of matte vernis.

Persoonlijk vind ik een matte of zijdeglans vernis mooier passen bij een modern olieverfschilderij en glanzende vernis past mijns inziens beter bij een traditioneel stilleven of landschap schilderij.

Vernis wordt ook verkocht in spuitbussen. Deze spuitbussen zijn relatief duur in gebruik omdat veel in de lucht verloren gaat.

Vóór het aanbrengen van de vernis moet het oppervlak van het schilderij volledig droog zijn. Meestal laat men een olieverfschilderij daarvoor een half jaar tot een jaar goed drogen.  Daarnaast is het belangrijk dat het schilderij bij het vernissen geheel stofvrij is. Het uiteindelijke slotvernis sluit de verflaag wel af van de buitenlucht en wordt daarom pas opgebracht als het schilderij goed droog is. Het slot vernis dient ter bescherming tegen vet, vuil en roet (b.v. van kaarsen)

Vernis brengt u dun aan en u schildert het vernis in principe van boven naar beneden, dit geeft een mooier effect dan dat u horizontaal schildert. (i.v.m. de lichtval.)

Tijdens de droogperiode heeft een olieverfschilderij wel licht nodig, anders gaat de verf vergelen.

vernis