Retoucheervernis

      Comments Off on Retoucheervernis

Retoucheer vernis wordt gebruikt als olieverf is ingeschoten (doffe, matte plekken, zonder glans) of om uw olieverfschilderij tijdelijk te beschermen op handdroge verf. Retoucheervernis sluit de verflaag niet af, maar laat het doek ademen om de droging niet te hinderen.

Inschieten kunt u zien als u langs het schilderij kijkt in de vorm van doffe plekken. Dan is  een laag verf erg droog geworden, en verliest het zijn glans. Het wordt veroorzaakt doordat de olie uit de laag trekt in een onderliggende, magere verflaag.
Het zou ook kunnen  worden veroorzaakt door een sterk absorberende ondergrond.

Inschieten van de verf  hoeft geen probleem te zijn en kan dus opgelost worden door een dunne laag zogeheten retoucheervernis over de ingeschoten verf aan te brengen. De retoucheervernis is ook verkrijgbaar in spuitbus.

Mits in een dunne laag aangebracht beinvloedt de vernis de droogtijd van de verf niet. Zowel voor olieverf als voor waterverdunbare olieverf kunt u dezelfde retoucheervernis gebruiken.

Retoucheervernis droogt binnen enkele uren en heeft geen invloed op de droging van de verf. Retoucheervernis kan ook als voorlopig slotvernis worden aangebracht, maar pas na 2 of drie maanden. de droge vernislaag is verwijderbaar met terpentine of terpentijn.