Zorn Palet

      No Comments on Zorn Palet

Anders Zorn (1860-1920) was een bekende Zweedse schilder. Hij is beroemd geworden door zijn portretten en naakten.

Zie www.anderszorn.info

Wat is nu het Zorn palet? Dat is een palet met beperking van kleuren:
Cadmium Rood light, Gele oker, Ivory Black en Titanium wit
De schilder Anders Zorn wist daar mooie groenen en blauwen mee te maken door voorzichtig  zijn kleuren te mengen.

Theorie:

Ivory black is een blauwachtig zwart en de theorie is dat bij plaatsing van een grijs gemaakt van zwart en wit naast de kleur oranje,  gemaakt van rood en geel en wit, dat het oranje maakt dat het grijs blauw lijkt. Omdat het oog de oranje kleur oppikt en dat interpreteert als de complementaire kleur blauw.

Een beperkt palet gebruiken maakt dat je creatiever omgaat met het mengen van kleuren in plaats van de juiste kleur uitzoeken uit een tube.

Ik heb het uitgeprobeerd en je kunt er prachtige warme huidskleuren mee maken, zodat  er een harmonieus geheel ontstaat.

Zelf  heb ik alleen de kleur kraplak op mijn palet er bij gelegd, omdat ik de diep paarse kleur die dan ontstaat door menging met zwart prachtig vind. Er zijn nog mensen die op dit palet wat ultramarijn bijplaatsen om zo het palet optimaal te krijgen.

 

Zorn palet

Portret geschilderd met het zogenaamde Zorn palet – Joke Klootwijk

 

 

Wel heb ik mijn houten paneel ondergrond in een lichtgrijze acryl kleur geschilderd, zodat deze lichtgrijze kleur de dominante kleur in het schilderij wordt. Hieronder vindt u mijn Zorn palet.

beperkt kleur gebruik