Marouflé techniek.

      Comments Off on Marouflé techniek.

Marouflé techniek is een techniek waarbij de schilder niet rechtstreeks op doek of paneel werkt, maar schildert op papier (acryl/olieverf of aquarel papier) dat vaak naderhand op een drager van bijvoorbeeld MDF, aluminium of hout wordt geplakt.

Papier op hout: Te slappe of te dikke papiersoorten zijn niet te gebruiken.
Het  papier dient enkele mm ‘s  kleiner te zijn dan de drager.
Bestrijk een vel papier met een goed warme lijm laag (10 gr huid lijm met 100 gr water), laat het dan rusten. Strijk zonder te wachten dezelfde lijm op het paneel.
Leg het vel papier voorzichtig op het paneel, lijm op lijm. Veeg alle luchtbellen weg.
Bedek tenslotte de bovenzijde van het papier met een dunne prepareer laag als het nog geen laag heeft zoals bv. acryl/olieverf papier.

Persoonlijk gebruik ik olieverfpapier dat ik met een supersterke Pattex Houtlijm op een plaatje MDF lijm. Daarna haal ik met een zeer scherp mesje, de overtollige randjes weg. Wel de MDF houtlaag redelijk dik insmeren (b.v. met een oude credit kaart) zodat alle randen en dikke stukken lijm egaal strak zijn.  Dan het olieverfpapier aan de achterkant dunner insmeren met deze lijm (ook uitsmeren met een oude credit kaart) daarna goed laten drogen onder druk.
(Een stapel boeken of platen hout er op leggen en met lijmtangen vastmaken)

Daarna ziet het er na een nacht drogen perfect uit en kan het plankje met olieverfpapier er op gelijmd, gevernist worden en net zo ingelijst worden als een doek of een paneeltje.