Penselen schoonhouden en opbergen

      Comments Off on Penselen schoonhouden en opbergen

Kernzeep

Penselen dienen met zorg behandeld te worden, zodat u er lang plezier van heeft.
Behalve een zorgvuldige behandeling vergen penselen ook onderhoud.

Slecht onderhouden penselen, zelfs van goede kwaliteit, gaan al snel mankementen vertonen, de haren van de penseel gaan dan wijd uitstaan vanwege verfresten en kunnen zelfs afbreken
aan de busrand.

 • Wateroplosbare verven met water en kernzeep uit het penseel spoelen. Kernzeep is een stukje speciale zeep, op basis van plantaardige en dierlijke vetten, te koop in kunstschilderwinkels)
  Verfresten nooit laten opdrogen op het penseel.
 • Acrylverf kan, zolang de verf nog nat is, met water worden uitgewassen; eenmaal droog kan dit alleen nog maar met agressieve oplosmiddelen. Daarna uitwassen met kernzeep.
 • Olieverfpenselen nooit in de terpentijn of terpentine laten staan, deze oplosmiddelen ontvetten het haar te sterk en maken het voortijdig bros. Bij het uitwassen de penseelharen goed inwrijven, alleen op die manier worden de pigmentresten opgelost die zich aan de busrand vastzetten.

  Olieverf penselen eerst spoelen met terpentine en grondig met een lap afvegen, vervolgens het haar met kernzeep en warm water reinigen, totdat de zeep wit gaat schuimen.
  De kernzeep kan ook makkelijk vervangen worden door olijfzeep. Deze zeep wordt verkocht in kleine stukjes, bijvoorbeeld in natuurwinkels, zoals Dille & Kamille.

  Het penseel vervolgens goed uitslaan of met een droge doek afvegen en in de oorspronkelijke vorm terugbrengen. Heeft u uw penselen uitgewassen, dan bewaart u ze bij voorkeur liggend op een doek, zodat het water niet in de bus kan lopen als u ze rechtop bewaart. 

  Zijn ze eenmaal goed droog dan bewaart u uw droge penselen rechtopstaand, met de steel naar beneden in een bus of pot zodat de haren in model blijven.

1sterDe vuile terpentine en terpentijn kunt u weggooien in een afgesloten bus of glazen appelmoes pot en daarna inleveren bij de gemeentelijke stortplaats.
De terpentine kunt u NIET in het riool of afvoer gooien. Terpentine en terpentijn is chemisch afval.