Opzetten van een palet voor olieverf

      No Comments on Opzetten van een palet voor olieverf

Veelal wordt er een traditioneel houten palet gebruikt om olieverf op te mengen. Meestal is een houten palet met olie geïmpregneerd of met een vernis geschilderd, zodat het de olie niet uit de verf trekt als u een palet opzet.

Het formaat van het palet kan ovaal of rechthoekig zijn, net waar uw voorkeur naar uitgaat. Dit palet kunt u dan uitsluitend gebruiken voor het schilderen met olieverf.

De paletten zijn in diverse houtsoorten te verkrijgen, ook in triplex.

U kunt uiteraard ook een afscheur palet gebruiken, die in blocs verkocht worden. Deze paletten zijn uitgevoerd als speciaal papier om uw verf op te mengen en kunnen na gebruik zo weggegooid worden.

U zet aan de bovenkant van het palet klodders verf rechtstreeks uit de tube, niet helemaal aan de rand van het palet op. Dit kunt u van warme naar koele kleuren opzetten of van licht naar donker, zodat u altijd dezelfde volgorde aanhoudt. Of u zet uw eigen kleurenschema op.

Iedere keer als u een beetje verf van de onderkant van de klodder olieverf afhaalt, trekt u dat naar het midden van het palet om het daar te mengen. Uw klodder verf direct uit de tube blijft zo schoon mogelijk op deze manier. Regelmatig dient u het middenstuk van het palet schoon te vegen, zodat u een schoon middenstuk over houdt om weer nieuwe mengsels te maken. En u zorgt er zo voor dat er  niet te veel verf aan de randen komt te zitten, zodat uw mouwen schoon blijven.  Na gebruik en als de verf op het palet gedroogd is, krabt u met een plamuurmes de overtollige verf weg,  zodat u bij uw volgende kleuropzet voor een nieuw schilderij weer met verse verf kunt beginnen.

1sterAls u na een dag schilderen klaar bent kunt u uw palet gewoon tot de volgende dag laten liggen en dan weer verder schilderen. Uw olieverf blijft nog een paar dagen goed.

palet5