Olieverf structuren

      Comments Off on Olieverf structuren

Sgrafitto is het afschrapen van verf om structuur te maken. Elk voorwerp van uw keuze kan hiervoor worden gebruikt, van kammen tot creditcards. Zelfs met vingernagels krijgt u structuur. Ook de achterkant van een penseel wordt vaak gebruikt om verf weg te schrapen.

Afdrukken van voorwerpen kunnen ook structuur maken. Allerlei objecten kunnen hiervoor gebruikt worden.

U kunt objecten in de verf duwen, of over de verf trekken, het effect wat hiermee bereikt wordt is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de reeds opgebrachte verf en de druk die u uitoefent.

Dempen als een penseel of een paletmes met een klein beetje verf over het oppervlak van een al droge verlaag wordt getrokken, zal het vasthechten aan de reeds bestaande structuur van uw schilderij. Dit kan erg mooi zijn om de structuur van een boomschors of steen uit te drukken. Ook is het vaak bedoeld om iets te harde of overheersende kleuren van de onderlaag te dempen. Zo kunt u het een en ander wat verzachten. Dit proces kan vele malen herhaald worden, met steeds een andere kleur om een levendiger beeld te krijgen.

Structuur kan ook worden verkregen door een klein beetje verf op een verder droog penseel te doen. (Eerst verf pakken met uw penseel en daarna afdoen aan een lap) Net als bij het dempen krijgt u een gebroken kleur.