Alla prima of Nat-in-nat techniek is een schildertechniek waarbij nieuwe verf wordt toegevoegd aan voorafgaande lagen nog natte verf. Bij deze techniek dient het werkstuk in korte tijd te worden voltooid. Meestal zijn deze alla prima schilderijen klein, omdat het in een sessie wordt geschilderd.
Vaak wordt er ook geen ondertekening gemaakt of desnoods worden heel summier de grote lijnen aangegeven. Al schilderend kunt u op uw gevoel verder schilderen en verbeteringen aanbrengen. Is iets niet goed gegaan, dan haalt u de verkeerde verf uit met terpentine of een schilders mes. (Kijk voor meer informatie op de pagina online workshops, daar vindt u een nat-in-nat schildertechniek beschreven in de alla prima workshop aardbeienvlaaitje)
Met deze methode ziet u de kwaststreek en ook vaak de gekleurde ondergrond er nog gewoon doorheen schemeren. Soms wordt er ook wel met het uiteinde van een penseel in de verf gekrast.
- Schildert u nat-in-nat, dan maakt u een schilderij in een keer.
U zet een schilderij in een keer op en in de natte verf werkt u net zo lang door tot het schilderij af is. Dit kunt u doen met smeuïge dikke verf zo uit de tube, u hoeft niet in lagen te werken. Tussendoor hoeft u ook geen lagen te laten drogen. Dit is een hele spontane manier van werken (impressionistisch)U werkt aan het hele schilderij tegelijk, hiervoor is veel zelfvertrouwen nodig , omdat deze methode weinig ruimte laat voor verbeteringen en aanpassingen. Omdat als er te veel in verbeterd wordt het spontane karakter van het geheel verloren gaat. Ook wordt de verf snel vuil als er te veel in gesmeerd wordt. - Of u zet de eerste laag verdund op (zo dun als waterverf) en als deze 1e laag nog nat is zet u de tweede laag met dikkere verf op, zodat laag 1 en laag 2 direct in elkaar overvloeien.Zo ontstaan zachte randen waar de verf erg dun is. Waar de verf iets dikker is, blijft de tweede laag er bovenop liggen. In het algemeen geeft deze manier van schilderen een zacht doorschijnend karakter aan de vormen en geeft dit een dromerig, sfeervol karakter aan het uiterlijk van een schilderij.
- Of u zet op een 1e, sterk verdunde laag verf, in één keer de verf naast elkaar op.
U begint met de lichtste partijen en zet daar de middel- en donkere partijen tegenaan. Dit moet u zien als een soort legpuzzel.
U legt de stukjes aan elkaar als het ware. Dit geeft een mooi kleurrijk beeld dat er heel spontaan uitziet. Heel impressionistisch.
Optische menging was een ontdekking van de impressionisten. De kleuren mengt de toeschouwer mijn zijn ogen, in plaats van dat de kleuren van te voren op een palet worden gemengd. Als bijvoorbeeld puntjes rood en geel naast elkaar worden gezet, wordt dit gezien als oranje. Deze kleuren zijn veel levendiger en interessanter, dan kleuren die van tevoren op een palet worden gemengd.
De kleur is minder verzadigd dan bij glaceren, maar indien er wit wordt bijgevoegd ook lichter van kleur.