Glaceer techniek (schilderen in zeer dunne transparante kleur lagen) De reden om een glacis laag aan te brengen is: Om meer kleur evenwicht te verkrijgen, of de toon waarde van een schilderij te veranderen of het verdiepen van de transparante tinten.
Meestal wordt een glacis aangebracht in een traditioneel geschilderd werk. Alleen transparante of semi-transparante kleuren komen in aanmerking om daarvoor te gebruiken.

Onder schildering van licht en donkerpaars en wit, met daaroverheen een glacis van geel en rood gezet.
Hoe verdunt u de verf? Met terpentijn of standolie of glaceer medium. Deze mediums zijn vetter dan schilders medium en laten de verf uitvloeien zonder penseelstreek.
Schilderen in transparante lagen met sterk verdunde olieverf is goed mogelijk, zolang u door die transparante laag geen witte verf mengt. Wit maakt elke verf namelijk dekkend!
Daarom kunt u verven om te glaceren niet mengen met wit, want zelfs zeer transparante kleuren als phtaloblauw en andere phtalokleuren of alizarin crimson worden met wit gemengd dekkend. U voegt pas wit toe aan de laatste laag.
Als u de onderschildering in lichtgrijs (voor de lichte partijen) en donkergrijs ( waar de schaduwen en de donkere partijen zijn) opzet, kunt u na droging van deze laag bijvoorbeeld een transparante rode laag aanbrengen. Deze laag moet eerst drogen, anders gaat de dunne glacis laag die u er daarna opbrengt inschieten.
De monochrome onderschildering, bedoeld om de vormen en schaduwen weer te geven, neemt de volgende lagen niet in zich op, waardoor de kleuren helder blijven.
Met het schilderen van een glacis laag bereikt u een helder en lichtgevend effect. De laatste laag is heel transparant, daarin maakt u gebruik van de onderliggende lagen.
U gebruikt dan veel medium, met slechts een beetje kleur erin. Op deze manier verrijkt en verdiept u het oppervlak van het schilderij.
Voor een gelaagde techniek is het wenselijk dat de verf lang vloeibaar is, daarom verdunt u met medium of terpentijn (terpentijn is geen terpentine daar spoelt u de vuile kwasten mee)
Verdunt u met terpentijn dan wordt de verf mager. Hoe meer u verdunt, hoe magerder de verf wordt.
Verdunt u de verf met lijnolie dan wordt de verf vet.
U dient nog steeds het principe van vet over mager schilderen in gedachten te houden.
Kijk op de pagina gelaagd schilderen.